top of page

Risico's van achteraf (online) betalen?

risico's achteraf betalen

Online winkelen is tegenwoordig eenvoudiger (en makkelijker) dan ooit, vooral dankzij diensten als Klarna, Billink enz. die consumenten de mogelijkheid bieden om achteraf te betalen. Hoewel deze betaalmethode veel voordelen biedt, zijn er ook enkele risico's waar je je bewust van moet zijn. In deze blog bespreken we de mogelijke valkuilen van achteraf betalen via diensten zoals Klarna, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen.


Wat is achteraf betalen?

Achteraf betalen is een betaalmethode waarbij je de goederen of diensten ontvangt en pas later betaalt. Klarna, Billink, Riverty zijn een bekende aanbieders van deze service. Deze methode kan handig zijn als je bijvoorbeeld eerst de producten wilt zien voordat je ervoor betaalt of als je even krap bij kas zit.


Voordelen van achteraf betalen

  1. Flexibiliteit: Je hebt meer tijd om je aankoop te beoordelen voordat je daadwerkelijk betaalt.

  2. Gemak: Geen gedoe met direct betalen tijdens het afrekenen, wat de koopervaring vaak soepeler maakt.

  3. Veiligheid: Je hoeft je betaalgegevens niet direct met de verkoper te delen, wat een extra beveiligingslaag toevoegt.

Hoewel deze voordelen aantrekkelijk zijn, zijn er ook enkele aanzienlijke risico's verbonden aan het gebruik van achteraf betaalservices.


Risico's van achteraf betalen

  1. Impulsieve aankopen Achteraf betalen kan het te gemakkelijk maken om impulsaankopen te doen. Omdat je niet direct betaalt, voelt het alsof je minder uitgeeft, wat kan leiden tot overbesteding. Dit kan vooral problematisch zijn als je niet goed overzicht houdt over je financiën.

  2. Schuldopbouw Een van de grootste risico's van achteraf betalen is de mogelijkheid van schuldopbouw. Omdat je pas later betaalt, kun je meerdere aankopen doen zonder meteen de gevolgen te voelen. Dit kan leiden tot een opeenstapeling van rekeningen die lastig af te betalen zijn.

  3. Boetes en hoge (incasso)kosten

  4. Als je niet op tijd betaalt, kunnen er aanzienlijke boetes en extra kosten in rekening worden gebracht. Deze extra kosten kunnen snel oplopen, waardoor je uiteindelijk veel meer betaalt dan de oorspronkelijke aankoopprijs.

  5. Credit score Het niet op tijd betalen van je rekening kan een negatieve invloed hebben op je credit score. Dit kan weer gevolgen hebben voor je mogelijkheden om in de toekomst leningen of krediet aan te vragen.

  6. Gebrek aan overzicht Omdat betalingen worden uitgesteld, kan het moeilijker zijn om een goed overzicht van je financiën te behouden. Dit gebrek aan overzicht kan leiden tot verrassingen wanneer de betalingsdatum nadert en je plotseling meerdere rekeningen moet voldoen.


Hoe kun je de risico's beperken?

  1. Stel budgetten in Zorg ervoor dat je een duidelijk budget hebt en houd je eraan. Dit helpt om impulsieve aankopen te vermijden en zorgt ervoor dat je alleen uitgeeft wat je je kunt veroorloven.

  2. Gebruik alerts Veel financiële apps en diensten bieden de mogelijkheid om waarschuwingen in te stellen voor aankomende betalingen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je geen betalingsdeadlines mist.

  3. Houd je uitgaven in de gaten Houd regelmatig je uitgaven bij, vooral als je gebruikmaakt van meerdere achteraf-betaaldiensten. Dit helpt je om een goed overzicht te behouden en voorkomt verrassingen.

  4. Lees de algemene voorwaarden Zorg ervoor dat je de voorwaarden van de achteraf-betaaldienst goed leest, zodat je precies weet wat de consequenties zijn van te late betalingen en welke kosten daarbij komen kijken, zo voorkom je achteraf hoge (incasso)kosten.


Enkele weetjes over achteraf betalen

  1. Jouw schuld is het verdienmodel van deze bedrijven

  2. In 2023 is er 45 miljoen keer online gekocht met achteraf betalen

  3. Onder jongeren is dit een geliefd "betaalmethoden" om online iets te kopen

  4. Jongeren noemen het "Klarna schulden"

  5. Mensen zijn zich niet bewust van de risico's

  6. Betaal je niet op tijd dan komt er bij bij bijvoorbeeld een aankoop van 100,- euro ongeveer 15 euro aan kosten bovenop. Sturen ze je rekening door naar een incassobureau dan komt er nog eens 40 euro bovenop.

  7. 40% van het inkomen is afkomstig van het sturen van aanmaningen

  8. Achteraf betalen valt niet onder consumentenkredieten en hoeven niet te voldoen aan de Europese regels, zoals bijvoorbeeld een creditcard.

  9. In 2023 kochten kinderen 600.000 keer iets via achteraf betalen


Achteraf betalen biedt zeker voordelen, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de potentiële risico's. Door verantwoord met deze betaalmethode om te gaan en je uitgaven goed te beheren, kun je de voordelen benutten zonder in de valkuilen te trappen. Wees dus verstandig en zorg ervoor dat je altijd een goed overzicht houdt over je financiën.

bottom of page