Bewindvoering stopzetten? Dan moet je altijd een verzoek indienen bij de rechtbank. Je kunt dus niet van vandaag op morgen je bewindvoerder de laan uit sturen! De rechter beoordeelt of het bewind kan worden opgeheven.
Bewindvoering stopzetten, wat moet je doen?
Als je het bewind wilt stopzetten moet je beginnen met het sturen van een brief naar de rechtbank. Welke rechtbank je de brief moet sturen vind je op de website van Rechtspraak. In je brief zet je je NAW gegevens, geboortedatum en het BM nummer (is kenmerk van de rechtbank). In je brief zet je ook waarom je het bewind wilt stopzetten. Redenen zijn: ik heb geen schulden meer, ik kan weer mijn eigen financiƫn regelen, de lichamelijke / psychische klachten zijn niet meer aanwezig. Motiveer ook waarom je het weer zelf kunt en voeg eventuele bewijzen toe of verklaringen van professionals.
Aan het stopzetten van bewind zijn kosten (zgn. griffierechten) verbonden. Je ontvangt dus van de rechtbank een rekening. Als je een laag inkomen hebt dan kun je hiervoor bijzondere bijstand aanvragen bij je gemeente.
Je bewindvoerder krijgt een kopie van de brief en de rechtbank vraagt om de mening van je bewindvoerder. Een kopie van de reactie van je bewindvoerder ontvang je van de rechtbank. Vervolgens plant de rechtbank meestal nog een zitting in waar in je het verzoek mondeling kunt toelichten.
Na een aantal weken ontvang jij en je bewindvoerder een beschikking. Als de rechter het bewind stopt staat daar ook een einddatum van het bewind in. Vanaf die datum moet je je financiƫn weer zelf gaan regelen.
Let op! Dit is niet de werkwijze voor wijziging van de bewindvoerder. Hiervoor is een andere procedure.