top of page

Huurverhoging 2023


Op 1 juli a.s. zullen voor de meeste huurwoningen de huurprijzen weer omhoog gaan. Voor de huurverhoging 2023 gelden aparte regels voor sociale huurwoningen en vrije sector woningen. Mensen met een laag inkomen komen in aanmerking voor huurverlaging. In deze blog geven wij informatie over de huurverhoging en huurverlaging.


Huurverhoging

Met hoeveel procent de huur verhoogt mag worden is door de overheid bepaald. De regels voor huurverhoging zijn afhankelijk of je een sociale huurwoning huurt of een vrije sector woning.


huurverhoging sociale huurwoning

Voor sociale huurwoningen mag de huurprijs met maximaal 3,1% verhoogd worden per 1 juli 2023. Dit geldt alleen als de huur hoger is dan € 300,- per maand en alleen voor eengezinswoningen, studio's, appartementen en bungalows. Voor kamers gelden anderen regels.


Voor mensen met een hoger inkomen gelden aparte regels voor de huurverhoging.


huurverhoging vrije sector woning

Voor vrije sector woningen mag de huurprijs met maximaal 4,1% verhoogd worden. In een huurovereenkomst voor de huur van een woning in de vrije sector kan een hogere huurverhoging staan dan 4,1%. Deze geldt dan niet want de huur mag in 2023 maar met maximaal 4,1% verhoogd worden.


Huurverlaging

Huishoudens met een gezamenlijk inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm komen in aanmerking in huurverlaging. De huur wordt dan verlaagd naar € 575,03. Nog geen huurverlaging gekregen van de verhuurder? Dan kun je deze zelf aanvragen bij de verhuurder. Op de website van Rijksoverheid staat wat je allemaal naar de verhuurder moet sturen.


Klopt de huurverhoging niet? Maak bezwaar

Is je huur meer verhoogt dan wettelijke is toegestaan? Maak dan bezwaar. Op de website van de huurcommissie vind je een voorbeeldbrief. Bezwaar maak je bij de verhuurder.

bottom of page