top of page

Energie: energieplafond, compensatie & energietoeslag

Al maanden heerst er chaos in de energiewereld. Voorschotten van meer dan € 500,- per maand zijn eerder regel dan uitzondering. Om mensen tegemoet te komen in deze forste stijgingen heeft de overheid maatregelen getroffen. In deze blog kun je meer lezen over de getroffen maatregelen voor energie, zoals: energieplafond, compensatie en energietoeslag.


De volgende maatregelen zijn ingevoerd:

Lagere belasting

Van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 is de btw op energiekosten 9% in plaats van 21%. Vanaf 1 januari 2022 gaat de btw weer naar 21%.


Energietoeslag

In 2022 hebben mensen met een laag inkomen een energietoeslag van € 1300,- ontvangen. In 2023 krijgen zij deze ook. Mensen met een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering krijgen de energietoeslag automatisch. Anderen mensen met een minimum inkomen kunnen de toeslag zelf aanvragen bij de gemeente.


De inkomensgrenzen zijn: maximaal € 1.310,05 (alleenstaande) of maximaal€ 1.871,50 (samenwonend).


Energieplafond

Vanaf 1 januari 2023 komt er een energieplafond. Het plafond houdt in dat er maximale prijzen gelden tot een bepaald (gemiddeld) verbruik.


De prijs voor gas is € 1,45 euro per kuub gas, met een maximum van 1.200 kuub. Voor elektriciteit geldt een prijs van 0,40 euro per kWh, met een maximum van 2.900 kWh. Voor het verbruik boven het gemiddeld verbruik (dus boven 1200 kuub gas en 2900 kWh) geldt er geen energieplafond en dus de tarieven van je energiecontract.


Dit plafond geldt voor alle huishoudens en is dus niet afhankelijk van je inkomen. Het geldt ook voor: zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en het kleine mkb.


Hulp bij energie besparen

Gemeentes kunnen hulp bieden aan mensen met een slecht geïsoleerd huis. Voorbeelden zijn: geven van een energie bespaaradvies, vouchers voor energiebesparende producten of energieboxen met tochtstrip, radiatorfolie en ledlampen.


Energiecompensatie

In de maand november en december 2022 krijgen alle huishoudens € 190,- aan compensatie. Deze compensatie wordt uitbetaald door je energieleverancier. Hoe de betaling/verrekening van de gaat hangt af van je energiemaatschappij. Op de website van RTL nieuws vind je een handig overzicht. Er zijn energieleveranciers die het verrekenen met je voorschotbedrag, maar er zijn ook leveranciers die het op de rekening van de klant storten.

bottom of page