top of page

Beslaglegging vakantiegeld, wat zijn de regels?


Ieder jaar is het weer een hot item: mag er door een deurwaarder beslag worden gelegd op het vakantiegeld? In deze blog zal ik uitleggen wat de regels zijn voor beslaglegging op het vakantiegeld. Wanneer mag er beslag worden gelegd op vakantiegeld? Mag er volledig beslag op worden gelegd? Wat kun je doen als er onterecht beslag is gelegd op je vakantiegeld of wat moet een bewindvoerder doen als er (teveel) beslag is gelegd op je vakantiegeld?

Wanneer er beslag is gelegd op je inkomen of uitkering dan ligt er meestal ook beslag op het vakantiegeld. Dat betekent dus dat het vakantiegeld overgemaakt wordt naar de deurwaarder. In 2014 heeft de rechter (Hoge Raad) uitgesproken dat de beslagvrije voet ook in acht moet worden genomen bij het beslag op het vakantiegeld. Concreet betekent dit dat 90% van de bijstandsnorm voor jezelf moet blijven. Daar mag een deurwaarder dus niet aankomen.

Onterecht beslag gelegd op het vakantiegeld?

Is er teveel beslag gelegd op je vakantiegeld? Dan kun je daar wat tegen doen. Het beste is om een brief te sturen naar de betreffende deurwaarder. In een dergelijke brief geef je aan dat de beslagvrije voet is overschreden en dat er teveel beslag is gelegd. Uiteraard vorder je het teveel ingehouden bedrag terug van de deurwaarder. Op de website van het juridisch loket staat een voorbeeldbrief.

Sta je onder bewind? Het is de taak van je bewindvoerder om te controleren of er niet teveel beslag is gelegd op je inkomen (dus ook het vakantiegeld). Als er teveel beslag is gelegd dan dient de bewindvoerder dit terug te vorderen.

Vragen? Neem dan contact met ons op.

bottom of page