top of page

Wijzigen bewindvoerder, hoe werkt dat?


w


Regelmatig nemen mensen contact met mij op met de vraag of ik hun nieuwe bewindvoerder wil worden omdat er problemen zijn met de huidige bewindvoerder. Is het mogelijk om van bewindvoerder te veranderen? Wanneer kan je van bewindvoerder veranderen en hoe gaat dat dan in zijn werk? In deze blog geef ik meer informatie over het wijzigen bewindvoerder.

Help! Het botert niet meer met mijn bewindvoerder!

In een persoonlijk gesprek probeer ik er achter te komen waarom iemand wilt wijzigen van bewindvoerder. Er moeten namelijk gegronde redenen zijn. Bijvoorbeeld geen vertrouwen meer in de bewindvoerder. Als iemand wilt overstappen naar 045 Bewind & Beheer zal ik altijd contact opnemen met de huidige bewindvoerder om te kijken wat er aan de hand is en of de bewindvoerder akkoord gaat met de overstap.


Gaat de bewindvoerder niet akkoord? Dan moet er een brief worden gestuurd naar de rechtbank. In deze brief moeten de redenen staan (eventueel met bewijs). Er wordt dan een zitting gepland waarin de rechter de huidige bewindvoerder en de cliënt vragen stelt wat er aan de hand is, de redenen enz. enz. Na een aantal weken krijgen de huidige bewindvoerder, cliënt en nieuwe bewindvoerder een beschikking waarin staat of de rechter akkoord is met het wijzigen bewindvoerder.


Gaat de bewindvoerder akkoord? Dan moet er ook een brief worden gestuurd naar de rechtbank inclusief een eventuele verklaring van de huidige bewindvoerder dat hij/zij akkoord gaat met het wijzigen bewindvoerder. Er zal dan meestal geen zitting worden ingepland. Er komt wel een beschikking waar o.a. in staat wanneer de nieuwe bewindvoerder start.


Als cliënt heeft u, normaal gesproken, geen last van een overstap. De bewindvoerders hebben onderling contact en het dossier zal (meestal digitaal) overgedragen worden naar de nieuwe bewindvoerder.


Botert het niet meer met uw huidige bewindvoerder? Ga dan eerst altijd het gesprek aan met uw bewindvoerder. Redenen als: ik krijg te weinig leefgeld zijn geen gegronde reden.

bottom of page